Oferim servicii medicale la standarde superioare! Avem o echipă de medici profesioniști, dedicați sănătății tale. Ne străduim să oferim servicii de calitate, la preț accesibil. Dorim ca fiecare pacient să plece mulțumit, să ne recomande și să revină pentru orice altă necesitate medicală.
Virusul SARS-CoV-2 se transmite pe cale respiratorie, prin strănut, tuse sau contact cu suprafețe contaminate cu secreții provenite de la persoanele infectate. Se transmite de la om la om, iar gradul de contaminare este foarte ridicat.
Simptomele pe care acesta le prezintă (tuse, febră, respirație dificilă ) sunt foarte asemănătoare cu cele ale altor boli (gripa, alergii sau viroze respiratorii) de aceea este nevoie de teste care să determine prezența infecției cu COVID-19 sau nu. Acest test PCR, identifică și persoanele asimptomatice – cei care au infecția, dar nu se manifestă, și o pot răspândi.
Pentru a detecta prezența virusului în tractul respirator, adică a unei infecții acute, este recomandată efectuarea unui test RT PCR (Real Time PCR). Acest test PCR, cu un rezultat pozitiv, indică prezența unei infecții active, ce poate fi transmisă. De îndată ce persoanele infectate se tratează, testul PCR devine negativ. Testul PCR se realizează prin recoltarea de secreții nazale sau faringiene, cu ajutorul unui bețisor, prin prelucrarea ARN-ului într-un laborator, de către personalul specializat.
Testul RT PCR se efectuează și în cazul în care a-ți intrat în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2, într-un context epidemiologic definit. În acest fel, puteți verifica, chiar și în lipsa unor simptome specifice, dacă sunteți infectat. Testul PCR poate fi solicitat și în cazul persoanelor care doresc să se deplaseze în alte țări. Este nevoie să prezentați un test covid negativ, efectuat în ultimele ore, dinaintea plecării. Bineînțeles, acest test RT PCR poate fi făcut în orice situație în care se semnalează potențiala prezență a virusului, nefiind nevoie de prescripție medicală.
Acest test RT PCR este considerat un standard în diagnosticarea cu virusul COVID-19 și determină cu exactitate și corect cine este infectat și cine nu. Acesta evidențiază virusul chiar dacă este prezent într-o concentrație foarte mică sau în cazul persoanelor care nu prezintă simptome, deși sunt infectate.
Testul rapid antigen depistează infecția cu SARS-CoV-2 în faza acută. De aceea, momentul în care se decide efectuarea testului antigen este foarte important: cu cât se efectuează mai devreme, în faza de început a infecției, cu atât cresc șansele ca rezultatul să fie unul foarte clar. Dacă testul este făcut după aproximativ cinci zile de simptome, atunci se va obține un rezultat fals negativ, în comparație cu testul RT PCR.
Testul antigen este recomandat a fi efectuat în unitățile sanitare, cu ajutorul personalului medical calificat, pentru ca rezultatele să fie concludente. În cazul unor probe recoltate necorespunzător, rezultatul poate fi eronat.
Acest test antigen presupune recoltarea unor secreții, de preferat, din nas sau gât și sunt introduse într-o soluție specială. În maxim 15 minute, rezultatul poate fi citit. Testul rapid antigen este un instrument valoros în depistarea și controlul răspândirii cu virusul SARS-CoV-2, putând beneficia de rezultatul acestuia într-un timp foarte scurt. În cazul în care rezultatul testului rapid antigen este unul pozitiv, atunci este recomandată efectuarea unui test RT PCR pentru a confirma rezultatul obținut.
Este recomandată utilizarea testelor rapide antigen atunci când: - o persoană prezintă deja simptome relevante infecției COVID 19; este esențial ca testarea să se facă cât mai curând, de preferat în primele cinci zile, atunci când încărcătura virală este mare. - cineva a intrat în contact direct cu o persoană confirmată pozitiv, deși nu prezintă simptome; în acest caz, testul trebuie efectuat la cel mult șapte zile de la contact - există deja cazuri active de COVID 19; testul rapid antigen poate descoperi rapid și din timp, prezența acestora și, astfel, la izolarea cazurilor - este nevoie de o monitorizare atentă în spațiile închise (școli, spitale, etc.)
Testul rapid antigen este o modalitate rapidă și, mai puțin costtisitoare, de identificare și prevenire a infecției cu SARS-CoV-2, la nivelul populației. La fel ca în cazul testului RT PCR, testul antigen reliefează prezența virusului, în cazul în care acesta este prezent în organism. Trebuie reținut că acest test antigen, în cazul în care este pozitiv, nu exclude și infecția cu alți factori din familia coronavirusului sau a unei răceli.
Testul anticorpi este important pentru a afla dacă o persoană a fost infectată sau nu cu virusul SARS-CoV-2. Acest test ajută să ne dăm seama pentru cât timp anticorpii rămân prezenți în organism și dacă oferă imunitate. Cu ajutorul acestor informații, este posibilă dezvoltarea de noi tratamente sau vaccinuri.
Testul IGG se poate efectua de către cei care doresc să afle dacă au intrat în contact cu virusul, asimptomatici fiind, sau care au dezvoltat o formă ușoară ce ar putea reprezenta și un alt tip de infecție respiratorie. Acest test identifică acei anticorpi de tip IGG, produși de către organism atunci când a fost infectat și pot rămâne prezenți până la câteva luni.
Atunci când testul IGG are un rezultata negativ înseamnă că persoana testată nu a intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2 sau că anticorpii nu s-au dezvoltat. Dacă ați intrat în contact cu o persoană expusă infecției COVID 19, atunci este recomandat să luați legătura cu medicul pentru a fi testat. În acest caz, este nevoie de testarea RT PCR prin intermediul căreia se identifică în mod direct virusul.
Când rezultatul testului anticorpi este pozitiv înseamnă că persoana care este testată a intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2 și a fost expusă infecției, indiferent de prezența sau absența simptomelor.
Acest tip de teste IGG sunt valoroase pentru a ne ajuta să excludem cazurile RT PCR negative. Au un rol important în lupta împotriva coronavirusului și sunt un ajutor de nădejde în identificarea persoanelor expuse, dar care au dezvoltat imunitate. Rezultatele testelor anticorpi sunt importante în descoperirea infecțiilor la pacienții asimptomatici sau cu simptome reduse.
Combinarea testelor IGG și a celor RT PCR îmbunătățește acuratețea diagnosticului COVID 19. Permit o înțelegere mai bună a evoluției bolii, precum și a încărcăturii virale, astfel încât să indice emiterea unui tratament sau a unui diagnostic.
Bacău
Strada Bucium nr. 25
Fise și Avize medicale și psihologice
pentru obținere/reînnoire/schimbare:
Permis de conducere/arma
Siguranța Transporturilor
Medicina muncii
Medicina Interna și Psihiatrie
Centru autorizat testare RT-PCR
Teste Covid RT-PCR / Sars-Cov2
Program:
Luni-Vineri : 08-19
Sămbătă : 08-14